Святий Вікентій де Поль (Роздуми про молитву з конференції до сестер 31 травня 1648 року)

Кожну конференцію святий Вікентій починав з опитування сестер, що вони думають на тему цієї конференції. Ми сьогодні за прикладом нашого Засновника, також розпочнемо наш роздум з запитання, на яке кожний відповість сам у своєму серці.

Як колись у 1648 році Вікентій питав сестер, так сьогодні запитує нас:

Чому , дуже важливою справою є щоденна молитва,
і нам ніколи не можна її занедбувати, а також, що нам дасть молитва, і які наслідки будуть, коли ми її занедбаємо?

Святий Вікентій каже:

Першою і найважливішою причиною, яка показує значення і важливість щоденної молитви є те, що сам Господь Ісус Христос навчав своїх учнів молитви кажучи: Все, що попросите в моє ім’я, те вчиню, щоб Отець у Сині прославився. Зверніть увагу, що це заохочення Божого Сина дає нам свободу звертатись до Бога через молитву. Вірячи в обітницю Ісуса, чи не повинні ми віддатися Богу, і ніколи не занедбувати молитви? Мої дочки, ви повинні долати всілякі перешкоди з якими можете зустрітися на молитві. Однак, коли відчуєте, що не маєте бажання молитися, кажіть собі згадуючи слова Ісуса: Ти, Господи доручив мені молитву, невже я буду настільки лінивою, що її занедбаю? Дорогі мої дочки ,ви швидко переконаєтеся, який це сильний аргумент і які благодаті ви отримаєте завдяки вірності молитві.

Як виглядає моя вірність щоденній молитві?

5 хвилин тиші для роздумів

Друга мотивація це довіра, адже Ісус Христос дає нам повну гарантію, того що коли ми молимося, Отець приймає нас з любов’ю. Ісус сказав: Істинно, істинно говорю вам, все що попросите в моє ім’я, те вчиню.
Чи маючи таку довіру, мої дочки, ви не повинні докласти всіх зусиль щоб, не втратити благодатей, які  Бог у своїй доброті прагне дати вам підчас молитви?

Якою є моя довіра до Бога?

5 хвилин тиші для роздумів

 

Третя мотивація це приклад Ісуса, який постійно відходив від людей, щоб молитися. Скільки разів, Він падав на лице перед своїм Отцем! З яким смиренням ставав перед Ним, будучи обтяженим людськими гріхами. Так  ревно Він молився, що аж на Його лиці виступили краплі крові. Все своє життя Ісус був вірним молитві, аж до кінця ,до останнього моменту свого життя, Він не переставав молитися. Якщо Ісус залишив нам приклад молитви, то це повинно допомогти нам зрозуміти, яке значення має молитва.

Так як їжа є потрібною для тіла, так молитва для душі. Особа, яка споживала б їжу тільки раз в три або чотири дні, швидко втратить силу і захворіє, через це буде
в смертельній небезпеці. Якщо навіть буде жити,
то не зможе нормально функціонувати. Так само відбувається з душею, котра перестає живитися молитвою, або рідко живиться нею. Стає літньою, слабкою, без відваги, позбавленою чеснот.

Подумаймо про те, як ми живимо свою душу?
Як виглядає наша молитва?

5 хвилин тиші для роздумів

 

Молитва є як дзеркало ,в якому душа помічає свій бруд
і недоліки. Бачить, що віддаляє її від Бога. Дивлячись
в нього має можливість поправити свій вигляд, щоб подобатись Богові. Адже люди виходячи з дому дивляться на себе в дзеркало, щоб гарно виглядати. Чи не так само, мають робити особи, які служать Богові, для того щоб Йому подобатись? Бог хоче, щоб особи,
які Йому служать користувались молитвою як дзеркалом.

Щоб кожного дня на молитві, дивилися на свої бажання
і діяння, для того аби зрозуміти, чи вони Богові подобаються. На молитві Бог дає нам зрозуміння, того, що маємо робити і чого уникати. Тільки молитва, допоможе нам пізнати самих себе ,та розпізнати Божу волю, щодо нашого життя.

ПРОХАННЯ ПРО ДАР МОЛИТВИ

Господи, мій Ісусе! Ти під час свого земного життя багато часу присвятив для молитви. Твоє земне життя було неустанною молитвою: від дитинства, коли Ти казав,
що потрібно Тобі бути при справах Отця, аж до молитви в Гетсиманському саду.

Дай мені, Господи, свого духа молитви. Навчи мене молитися. Своєю Божественною силою, притягни мене до себе. Допоможи мені брати приклад з Тебе. Виконай свою обітницю і прийди до мене разом з Отцем і Святим Духом.